Μητρότητα, αλλαγή τόπου διαμονής και αλλαγή σταδιοδρομίας στα 35+. ΓΙΝΕΤΑΙ;

Κατερίνα Μανωλά – Write out of the Box, Κειμενογράφος

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Κατερίνα Μανωλά – Write out of the box

Η πληθωρική και ταλαντούχα Κατερίνα είναι ένα παράδειγμα γυναίκας και μητέρας δύο παιδιών, που αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία στα 38 και από φιλόλογος να γίνει ελεύθερη επαγγελματίας copywriter. Αυτή μάλιστα ήταν μια απόφαση που πήρε αφού είχε αλλάξει και τόπο διαμονής.

Σήμερα μοιράζεται μαζί μας την πορεία αλλαγής σταδιοδρομίας παράλληλα με την αλλαγή τόπου διαμονής, αλλά και πληροφορίες για το επάγγελμα της copywriter.

 

-Κατερίνα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από όταν ξεκίνησες τις σπουδές σου. Τι σπουδές ολοκλήρωσες αρχικά και που απασχολήθηκες;

Τελείωσα ιστορικό – αρχαιολογικό, που ήταν η σχολή που ήθελα, η πρώτη επιλογή. Όταν την επέλεξα νόμιζα ότι θα δουλεύω ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές και έρευνα. Τελικά αυτό ήταν πολύ δύσκολο, το επάγγελμα έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας, κι έτσι εργάστηκα ως καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης σε φροντιστήριο, στην προετοιμασία παιδιών για πανελλήνιες εξετάσεις.

Πριν από αυτό έκανα διάφορες δουλειές (δούλεψα σε τηλεφωνικό κέντρο, σε δικηγορικό γραφείο, σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων) αλλά το βασικό ήταν ήδη απ’τα φοιτητικά χρόνια, η εκπαίδευση. Σε φροντιστήρια δούλεψα 12 χρόνια και συνολικά όλα τα χρόνια στην εκπαίδευση είναι 20, ξεκίνησα από φοιτήτρια και σταμάτησα οριστικά πρόπερσι. 

 

– Μετά από αυτή την πορεία και αφού έχεις δημιουργήσει οικογένεια παίρνετε την μεγάλη απόφαση να μετακομίσετε από την Αθήνα στην Πάρο. Πώς ήρθε αυτή η αλλαγή;

Η απόφαση πάρθηκε επειδή είχαμε μια πολύ καλή πρόταση για δουλειά, και εγώ και ο σύζυγος. Η Αθήνα μάς είχε κουράσει, οι δουλειές μας μας είχαν κουράσει. Η πρόταση περιελάμβανε και παροχή στέγης και καλούς μισθούς, οπότε το να ζήσουμε σε ένα τόσο ωραίο νησί και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε ένα περιβάλλον λιγότερο ασφυκτικό ακουγόταν πολύ καλό για να μην το προσπαθήσουμε. Πήραμε την απόφαση πολύ γρήγορα και εντελώς συνειδητά, σκεφτόμενοι ότι, αν κάτι πάει στραβά, θα βρούμε την άκρη. 

Ε, τελικά όλα πήγαν στραβά. 😂

 

– Παράλληλα με αυτή την μεγάλη μετάβαση, αποφασίζεις να ασχοληθείς με το copywriting. Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Write out of the Box;

Χμμμ… Μεγάαααααλη ιστορία! 

Στην πραγματικότητα, μετακόμισα στην Πάρο και άλλαξα δουλεια ταυτόχρονα. Η νέα δουλειά θα ήταν σε εταιρεία, με πρωινό ωράριο, με δουλειά από το σπίτι. Η κατάσταση φαινόταν ιδανική για να είμαι πιο κοντά στον άντρα μου και τα παιδιά μου, αφού ως τότε δούλευα απογεύματα ως αργά το βράδυ και, απ’ όταν τα παιδιά ξεκίνησαν σχολείο, δεν τους έβλεπα καθόλου. 

Μου άρεσε η νέα δουλειά, ήταν μεγάλη πρόκληση και μάθαινα πολλά εκεί, αλλά απολύθηκα ξαφνικά λίγο μετά την πρώτη καραντίνα. Βρέθηκα χωρίς δουλειά, σε ξένο μέρος, να πρέπει να ξαναστήσω τη δουλειά μου με τη διδασκαλία απ’ την αρχή (δεν είχα κύκλο μαθητών στο νησί). Βρήκα μια μαθήτρια, μετά άλλη μία. 

Αποφάσισα να ξεκινήσω μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή – ούτε φανταζόμουν τότε ότι μπορεί να μου χρησιμεύσει κάπου άμεσα. Κι επειδή είχα βρεθεί άνεργη με δυο παιδιά σε ξένο μέρος, οι φίλοι με σύστηναν σε ανθρώπους που χρειάζονταν κείμενα ή βοήθεια με διαχείριση πελατών και websites και social media. Κάπως έτσι είχα τους πρώτους μου πελάτες και συνειδητοποίησα ότι χρειάζομαι εκπαίδευση στο marketing. Βρήκα ένα 6μηνο πρόγραμμα στο Καποδιστριακό που μου φάνηκε πλήρες, είχα και έκπτωση γιατί ήμουν άνεργη, και το ξεκίνησα. 

Σιγά σιγά ο ένας πελάτης έφερνε τον άλλον. Δεν είχα πολλούς, έβλεπα όμως τον δρόμο. Το ότι μπορούσα να παντρέψω όσα μάθαινα σε μεταπτυχιακό και μάρκετινγκ με όσα έκανα στη ζωή μου (μιλούσα και έγραφα κυρίως, χιχι) ήταν για μένα αποκάλυψη. 

Το ότι υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν να με πληρώσουν για να γράψω, ήταν στην αρχή σοκ και μετά ΤΟΣΟ απολαυστικό, απίστευτο σχεδόν. Πάντα μου άρεσε να γράφω, αλλά δεν είχα σκεφτεί ΠΟΤΕ ότι θα μπορώ να κερδίσω χρήματα απ’ αυτό. 

Έτσι αποφάσισα ότι θα ξεκινήσω το δικό μου brand – ένα μήνα έψαχνα το όνομα, χεχε. Και άρχισα να επικοινωνώ τη δουλειά μου και να δείχνω τεχνικές για γράψιμο και storytelling στα social media, κυρίως στο Instagram. Είχα τους πρώτους μου πελάτες εκεί πριν ακόμα αποκτήσω 100 followers και αυτό με έκανε να νιώσω πολύ δυνατή. 

 

– Αν και είναι πολύ διαδεδομένος όρος, δεν γνωρίζουμε όλοι τί ακριβώς κάνει μία copywriter. Δώσε μας τα φώτα σου.

Μια copywriter είναι κειμενογράφος για κείμενα πωλήσεων. Μια content writer είναι κειμενογράφος για κάθε είδους περιεχόμενο. Είμαι και τα δύο (και άλλα πολλά, χαχα). Όταν ξεκίνησα ούτε ήξερα τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις. 

 

-Έκανες κάποιες επιπλέον σπουδές που σε βοηθούν στο νέο σου αντικείμενο;

Μετά από τα βασικά που είπα πιο πάνω, έχω κάνει διάφορα σεμινάρια και μαθήματα. Έχω κάνει την εκπαίδευση για κειμενογράφους στο Copywriting Course της Ασπασίας Κωβαίου (με την οποία είμαστε φίλες και συνεργαζόμαστε σχεδόν απ’ την αρχή) και μια σειρά από άλλα μικρότερα. Καθοριστική ήταν η εκπαίδευσή μου στο NIght Owl Nation του Sun Yi, μια κοινότητα ανθρώπων που εξασκούνται στο storytelling. Είμαι μέλος της κοινότητας ενάμιση χρόνο και Leader σε small group εδώ και πάνω από έναν χρόνο. 

 

– Υπήρξε κάποιο πλάνο; Ποια ήταν τα βήματα που ακολούθησες όταν ξεκίνησες;

Γελάω τώρα γιατί όταν ξεκίνησα είχα ένα πλάνο πενταετίας. Έτσι το έλεγα. Σιγά σιγά, βήμα βήμα θα έφτανα να γίνω γνωστή στον χώρο ή να έχω πολλούς πελάτες ή καλούς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Πολλά από αυτά ήρθαν ήδη πολύ νωρίς στην πορεία μου και είμαι ευγνώμων. Άλλα δεν ήρθαν ακόμα και άλλα δεν τα θέλω πια. Άλλα προέκυψαν ως πλάνα και δεν τα φανταζόμουν ποτέ. 

Ακολουθώ την πορεία που εμφανίζεται μπροστά μου και προσπαθώ να κάνω την καλύτερη επιλογή που μπορώ για τη δεδομένη στιγμή. Κατάλαβα πολύ σύντομα ότι τα πλάνα δεν τα κάνουμε μόνοι μας, τα κάνει και η αγορά ή το κοινό μας για ‘μας. Και είναι πολύ ωραίο αυτό. 

 

-Πώς βίωσες τις δύο αυτές μεγάλες μεταβάσεις (τόπος διαμονής και δουλειά) παράλληλα με τον ρόλο της μητέρας;

Η γονεϊκότητα είναι για μένα ΜΑΚΡΑΝ το δυσκολότερο που κάνω στη ζωή και το ίδιο ισχύει θεωρώ για όλους τους γονείς. Δεν αγχώθηκα ποτέ για το πώς θα προσαρμοστούν τα παιδιά, για το αν θα επηρεαστεί η σχέση μας ή κάτι τέτοιο, αν αυτό εννοείς. Όμως όταν έμεινα χωρίς δουλειά αναγκαστικά είχα περιορισμούς στο τι δουλειές μπορούσα να κάνω για να μπορώ να είμαι και κοντά στα παιδιά και να μπορεί και ο σύζυγος να δουλεύει. Και στο νησί δεν είχαμε καμία απολύτως βοήθεια, δεν έχουμε εκεί συγγενείς. Οι γονείς μας ζούσαν Νάξο (τωρα μόνο οι μαμάδες μας, τους μπαμπάδες τους χάσαμε και τους δύο σχεδόν μαζί) και έπρεπε να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση και την οικονομική πίεση με τις δικές μας δυνάμεις. 

Το να δουλεύω στο σπίτι και να κάνω μεταπτυχιακό και να έχω τα παιδιά μαζί (ειδικά τις περιόδους καραντίνας) ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Μερικές φορές ήθελα απλά να αρχίσω να τρέχω (μακριά, χαχαχαχα). Αλλά όλα γίνονται. Άλλα από πείσμα και με υπομονή, και άλλα αναγκαστικά, επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς!

 

-Σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο το υποστηρικτικό πλαίσιο. Ποιους είχες και έχεις δίπλα σου σε αυτή τη διαδρομή και με ποιο τρόπο σε στήριξαν;

Ο άντρας μου είναι το στήριγμά μου. Με στηρίζει με κάθε πιθανό τρόπο και με ενθαρρύνει πολύ. Τα αδέρφια μου επίσης. Και οι πολύ στενοί μου φίλοι, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Χωρίς αυτούς δεν ξέρω τι θα έκανα. 

 

-Πόσο καιρό εξασκείς το επάγγελμα;

Συνολικά είναι 4 χρόνια, επίσημα με έναρξη 2μιση και το να γράφω (ό,τι θέλω ή να γράφω κατά παραγγελία) ούτε θυμάμαι από πότε, από πριν τελειώσω το σχολείο. 

 

-Τί σε ευχαριστεί περισσότερο σε αυτό;

Είναι πολύ δημιουργικό και δεν βαριέμαι, γιατί γενικά βαριέμαι εύκολα. 

Γράφω ή κάνω σχεδιασμό στρατηγικής περιεχομένου μετά από έρευνα, και η έρευνα με τρέφει, τρέφει την περιέργειά μου και με βοηθάει να “βλέπω” καλύτερα. 

Επίσης, με κάνει να νιώθω δυνατή, ότι μπορώ να επηρεάσω τους άλλους. Όποιος πει ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτό όταν γράφει ή δημιουργεί, ή λέει ψέματα ή δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, χαχαχαχα!

 

-Από το 1 μέχρι το 10 πόσο σε δυσκόλεψε η αλλαγή σταδιοδρομίας;

Αν εξαιρέσεις το ψυχολογικό σοκ μετά την απόλυση και τις οικονομικές δυσκολίες, η μετάβαση ήταν μάλλον ομαλή. Το ένα έφερε το άλλο, σαν κάπως να κουμπώνανε όλα μεταξύ τους. Τι να πω; 7;

 

-Και από το 1 μέχρι το 10 πόσο ικανοποιημένη νιώθεις που το κατάφερες;

ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΕΚΑΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ. 

(Σοβαρά. Νιώθω πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Θυμάμαι πεντακάθαρα το διάστημα που θεωρούσα ότι δεν υπάρχει διέξοδος και ήμουν απελπισμένη).

 

-Τι θα πρότεινες σε κάποιον/α που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα;

Να γράφει πολύ. Να διαβάζει ό,τι γουστάρει. Κυρίως: να “ακούει” τους ανθρώπους: Τις ανάγκες τους, τους φόβους τους, τις επιθυμίες τους και τις φωνές τους, φυσικά. 

 

Σε ευχαριστώ πολύ!

 

Εγώ ευχαριστώ!