Συναισθηματικές εκρήξεις στην εφηβεία

Συναισθηματικές εκρήξεις στην εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος γεμάτη συναισθηματικές αναταράξεις, τόσο για τους ίδιους τους εφήβους όσο και για τους γονείς. Οι έντονες συναισθηματικές εκρήξεις και οι απότομες αλλαγές διάθεσης μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση και ένταση στην οικογένεια.

Οι εκρήξεις θυμού μπορεί να συμβαίνουν με έναν τρόπο απότομο και αυτόματο και να μην είναι κατανοητές ούτε από τον ίδιο τον έφηβο που τις βιώνει καθώς ακόμη δεν έχει πλήρη επίγνωση των σκέψεων και συναισθημάτων του. Κατανοεί όμως ότι αυτός ο τρόπος πληγώνει τον απέναντι του και μη μπορώντας να καταλάβει πλήρως την πηγή του ξεσπάσματος, μπορεί να πλημμυριστεί από ενοχές, να νιώσει ότι είναι κακός άνθρωπος και ότι θα τον απορρίψουν για αυτή του την συμπεριφορά. Το έφηβο άτομο αποζητά την αποδοχή και την αγάπη και η αίσθηση την απόρριψης μπορεί να το καταρρακώσει ψυχολογικά, καθώς συμπαρασύρει το αίσθημα αυταξίας του συνολικά.

Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι κρύβεται πίσω από τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις των εφήβων. Αυτές οι εκρήξεις συχνά από πίσω κρύβουν ένα αίσθημα αδικίας και πόνου που μπορεί να νιώθει το έφηβο άτομο, μία αίσθηση ότι δεν το καταλαβαίνουν και άρα δεν το αποδέχονται, ότι είναι μόνο του. Μπορεί να προέρχονται από εσωτερικές συγκρούσεις, πίεση από το σχολείο ή τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και από τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που συνοδεύουν την εφηβεία.

Τα συναισθηματικά ξεσπάσματα στην εφηβεία μπορεί να δημιουργήσουν χάσμα ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, αφήνοντας τους γονείς σε απόγνωση και τους έφηβους με ένα αίσθημα βαθιάς μοναξιάς. Σε αυτή την περίπτωση, η στήριξη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να λειτουργήσει πολύ βοηθητικά και για τις δύο μεριές.

 

Τα οφέλη της ψυχολογικής υποστήριξης για τους γονείς

Ως γονείς είναι σημαντικό να μην παίρνετε τα ξεσπάσματα των έφηβων παιδιών σας προσωπικά, καθώς αυτό είναι που πυροδοτεί και την δική σας αντίδραση. Νιώθετε έλλειψη σεβασμού, υποτίμηση, μπορεί το παιδί να λέει λόγια που σας χτυπάνε σε ευαίσθητα σημεία, τα οποία μπορεί ως τότε να μην είχατε αναγνωρίσει καν.

Με τη στήριξη ενός ειδικού ψυχικής υγείας θα μπορέσετε αρχικά να αναγνωρίσετε και να εκφράσετε τη δική σας ευαλωτότητα και να φροντίσετε τα δικά σας τρωτά σημεία, ώστε να μπορέσετε να πάρετε υγιή απόσταση και να παρατηρήσετε σφαιρικά τις αντιδράσεις του έφηβου παιδιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις συναισθηματικές ανάγκες του, να δείτε πίσω από τις εκρήξεις και να καταλάβετε το νόημα τους. Ο έφηβος σας, μπορεί να σας κρατάει σε απόσταση, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα μήνυμα ότι σας χρειάζεται κοντά του με έναν άλλο, πιο λειτουργικό τρόπο. Σίγουρα όμως σας θέλει και σας χρειάζεται κοντά του.

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία υγιών διαύλων επικοινωνίας, να μάθετε πώς να επικοινωνείτε με τρόπο που θα προάγει τη σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης με τον έφηβο σας. Να αναλάβετε επιτυχώς τον ρόλο του ενήλικα και άρα του ρυθμιστή της σχέσης και να μην μπαίνετε σε παιχνίδια εξουσίας. Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας. Θα κάνει πολύ περισσότερο αυτό που σας βλέπει να κάνετε και όχι αυτό που του λέτε να κάνει, αν δεν το τηρείτε οι ίδιοι.

Μέσα από τις συνεδρίες με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μαθαίνετε ουσιαστικά πώς να δημιουργήσετε μία νέα διαδρομή συνάντησης που θα γεφυρώσει το χάσμα με τους έφηβους σας.

 

Τα οφέλη της ψυχολογικής υποστήριξης για τους έφηβους

Οι έφηβοι έχουν συνηθίσει να έχουν τους ενήλικες απέναντι παρά δίπλα τους. Εξουθενωμένοι γονείς, ακατάλληλοι καθηγητές και παρεμβατικοί συγγενείς να νουθετούν, να επικρίνουν, να συμβουλεύουν, να τους περιορίζουν, να τους υποτιμούν. Όλα τα συστατικά της συνταγής για έναν εξεγερμένο έφηβο, που κάνοντας τη δική του επανάσταση απέναντι στον λάθος τρόπο που προσπαθούν να του επιβάλλουν σωστές πολλές φορές αξίες, καταλήγει να στρέφεται ενάντια στον εαυτό του κάνοντας επιλογές που τον βλάπτουν συναισθηματικά, ηθικά και πρακτικά.

Ένας βασικός στόχος των συνεδριών με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι να νιώσει το έφηβο άτομο την άνευ όρων και επίκρισης στήριξη από έναν ενήλικα που είναι εκεί για να το ακούσει και να το κατανοήσει, με μία ψύχραιμη, όμως γεμάτη ενδιαφέρον ματιά. Έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο που θα λειτουργήσει σαν αγκαλιά στην οποία ο έφηβος μπορεί να ακουμπήσει τις δυσκολίες του, τους προβληματισμούς του, τον πόνο του, το μπέρδεμα του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμπιστοσύνης το έφηβο άτομο θα κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις, τα συναισθήματα του ίδιου αλλά και των άλλων. Θα βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και με μία πιο τονωμένη αυτοεικόνα θα οδηγηθεί σταδιακά σε πιο ωφέλιμες για το ίδιο επιλογές και έναν τρόπο λειτουργίας σε αρμονία με αυτό που είναι και αυτό που θέλει να πετύχει.

Κάτι που χρειάζεται να έχετε αποφασίσει πριν απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, είναι αν θα κάνετε οικογενειακή θεραπεία όλοι μαζί ή τα μέλη ξεχωριστά. Στην δεύτερη περίπτωση, το κάθε μέλος χρειάζεται να απευθυνθεί σε διαφορετικό ειδικό, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει ξεχωριστά τα μέλη μίας οικογένειας για λόγους δεοντολογίας και αντικειμενικότητας.

Κλείστε σήμερα ένα δωρεάν διαδικτυακό ραντεβού διάρκειας 20 λεπτών για να συζητήσουμε και να δούμε ακριβώς τι χρειάζεστε. Μπορείτε να καλέσετε στο +306973528957 ή να στείλετε email.

Στις συνεδρίες ισχύει το απόρρητο βάση του κώδικα δεοντολογίας και μπορούν να γίνουν διά ζώσης ή online, ανάλογα με τις ανάγκες σας.