Αλλαγή σταδιοδρομίας μετά τα 35

Αλλαγή σταδιοδρομίας μετά τα 35

Όταν μιλάμε για αλλαγή σταδιοδρομίας, δεν εννοούμε απλά αλλαγή δουλειάς ή εταιρίας, αλλά αλλαγή εργασιακού αντικειμένου με την επιλογή ενός αντικειμένου που απαιτεί σοβαρή επένδυση χρόνου και προσπάθειας.

Αν μιλάμε για αλλαγή σε μία άλλη δουλειά χαμηλής ειδίκευσης, το φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό. Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μέσος αριθμός θέσεων εργασίας που έχει εργαστεί ένα άτομο 18 έως 52 ετών, είναι περίπου 12.

Στην συζήτηση για αλλαγή σταδιοδρομίας μετά τα 30-35, ακούγεται συχνά η φράση «Φοβάμαι ότι είναι πολύ αργά».

Πάμε να δούμε λίγο αυτό το στερεότυπο, τί σημαίνει πολύ αργά για τον καθένα και ποιος ορίζει πόσο αργά είναι;

Σημαίνει ότι έχω τόσες υποχρεώσεις και ευθύνες που είναι αδύνατον να μπω σε μία τέτοια περιπέτεια τώρα (ή και ποτέ; )

Σημαίνει ότι φοβάμαι την αποσταθεροποίηση που θα φέρει στη ζωή μου και δεν το δοκιμάζω καν;

Σημαίνει ότι ντρέπομαι τι θα πει ο κόσμος που είμαι σε αυτή την ηλικία και θέλω να αλλάξω διαδρομή;

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι σύνηθες ο σύγχρονος άνθρωπος να διαμορφώνεται περισσότερο και να κατασταλάζει σε μία δουλειά μετά τα 30 – 35. Σε νεότερες ηλικίες είναι η περίοδος της εξερεύνησης, της περιπλάνησης, της απόκτησης πολύτιμων εμπειριών που βοηθούν το άτομο να γνωρίσει τον κόσμο, τον εαυτό του, να ολοκληρωθεί περισσότερο ως προσωπικότητα και να κατασταλάξει αργότερα σε μία δουλειά.

Γύρω στα 35 μάλιστα μπορεί να είναι η ιδανική ηλικία για να αλλάξει κάποιος καριέρα, επειδή συνήθως έχει εργασιακή εμπειρία, αλλά έχει και αρκετό χρόνο μπροστά για να αποκτήσει περισσότερα προσόντα εάν είναι απαραίτητο.

Δεν περιμένουμε λοιπόν ένα άτομο στην δεκαετία των 20 να έχει απαραίτητα ξεκαθαρίσει με τί θέλει να ασχοληθεί, πόσο μάλλον νωρίτερα, στο σχολείο.

Ας τελειώνουμε μια και καλή με το στερεότυπο της ηλικιακής διάκρισης (ageism) στην αλλαγή σταδιοδρομίας, και πάμε να δούμε γιατί κάποιος να αλλάξει καριέρα μετά τα 35, τί βήματα είναι βοηθητικό να ακολουθήσει και ποιες δουλειές να σκεφτεί – εφόσον βέβαια του ταιριάζουν.

 

Γιατί να ξεκινήσετε μια νέα καριέρα στα 35;

– Έχετε εργαστεί αρκετά χρόνια, σε αρκετές δουλειές τις οποίες βρίσκετε κάπως ανούσιες, και αποφασίσατε ότι δεν αντέχετε να συνεχίσετε έτσι περιμένοντας να βγείτε στην σύνταξη. Έτσι αποφασίσατε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και αγαπάτε, και να το ακολουθήσετε.

– Υπάρχει ήδη ένα αντικείμενο που σας παθιάζει και αποφασίσατε πώς ήρθε η ώρα να το ακολουθήσετε.

– Οι προτεραιότητές σας άλλαξαν. Εάν διαπιστώσετε ότι οι προτεραιότητές σας διαφέρουν από όταν ξεκινήσατε για πρώτη φορά την τρέχουσα επαγγελματική σας πορεία, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε καριέρα.

– Θέλετε να κάνετε τη διαφορά. Η αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να σας επιτρέψει να βρείτε μια δουλειά που βοηθά τους άλλους ή κάνει θετική διαφορά στον κόσμο.

– Θέλετε περισσότερη ευελιξία. Εάν θέλετε να έχετε περισσότερη ελευθερία να αποφασίσετε πότε ή πού θα εργαστείτε, μια νέα καριέρα μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να ορίσετε τις δικές σας ώρες, να εργαστείτε εξ αποστάσεως ή να προγραμματίσετε τον ελεύθερο χρόνο σας πιο εύκολα.

Ποια βήματα είναι βοηθητικό να ακολουθήσετε;

  1. Κάντε μια αυτοαξιολόγηση

– Ξεκινήστε με το τι είδους επαγγελματική πορεία θέλετε να ακολουθήσετε. Αν δεν σας είναι ξεκάθαρο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό επαγγελματικού

προσανατολισμού.

– Καταγράψτε τα δυνατά σας σημεία και τις δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν προς τη νέα κατεύθυνση.

– Καταγράψτε τα εμπόδια που γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν σε αυτή τη διαδρομή και σκεφτείτε τρόπους που μπορείτε να τα υπερβείτε ή να συμπορευθείτε με αυτά.

– Σκεφτείτε αν χρειάζεστε περισσότερη εκπαίδευση και σπουδές για να ακολουθήσετε τη νέα σταδιοδρομία και αν είστε διατεθειμένοι/ες να μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία.

2. Έρευνα

Ερευνήσετε τον κλάδο και την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει για να ανακαλύψετε βασικά καθήκοντα και εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Πριν αλλάξετε καριέρα, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες μπορεί να είναι οι καθημερινές σας υποχρεώσεις, πού μπορείτε γεωγραφικά να κάνετε αυτή την δουλειά, τί απολαβές μπορείς να σας προσφέρει.

3. Εκπαίδευση

Η απόκτηση ενός νέου πτυχίου ή πιστοποιητικού μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να αλλάξετε με επιτυχία σταδιοδρομία. Οι νέες σταδιοδρομίες ενδέχεται να απαιτούν ειδική εκπαίδευση, όπως μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, ειδικότητα σε διαφορετικό τομέα ή επαγγελματική πιστοποίηση. Σήμερα χάρη στο διαδίκτυο, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση είναι περισσότερες από ποτέ.

Ακολουθούν ορισμένοι κλάδοι που σύμφωνα με τον οδηγό σταδιοδρομίας Indeed έχουν καλές ευκαιρίες εργασίας για κάποιον που αλλάζει καριέρα:

  1. Ψυχική υγεία

Ο κλάδος της ψυχικής υγείας γνωρίζει άνθιση. Οι επαγγελματίες έχουν ευέλικτο ωράριο και ελευθερία να διαμορφώσουν το πρόγραμμα τους. Επίσης συνήθως εργάζονται πολλά χρόνια πέρα από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, επομένως μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στα 35 και να συνεχίσετε να έχετε μια μακρά καριέρα. Πλέον υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής εργασίας που διευρύνει πάρα πολύ τους ορίζοντες. Από την άλλη είναι και ένας κλάδος όπου αν κάποιος εργάζεται ως αυτοαπασχολούμενος, υπάρχει αστάθεια στη ροή πελατών και εσόδων.

Κάποια επαγγέλματα που περιλαμβάνει ο κλάδος είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής/ρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας, life coach.

2. Ομορφιά και ευεξία

Η βιομηχανία ομορφιάς και ευεξίας γνωρίζει άνθιση και προσφέρει θέσεις εργασίας που συνήθως δεν απαιτούν πολύ πρόσθετη εκπαίδευση. Είναι ένας κλάδος που αν έχετε κάποιο σχετικό χόμπυ και ασχολείστε εντατικά, μετράει ως εμπειρία.

Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως μασέρ, γυμναστής, personal trainer, make up artist, κομμωτής.

3. Διαδίκτυο και social media

Υπάρχει μία σειρά ειδικοτήτων που γνωρίζουν ραγδαία άνοδο χάρη στην ανάπτυξη του διαδικτύου και των social media, όπως γραφίστας, video editor, copywriter, seo copywriter, online marketing strategist, ειδικός εφαρμογών πληροφορικής, προγραμματιστής, virtual assistant.

Συνοψίζοντας, αν και η αλλαγή σταδιοδρομίας μετά τα 35 είναι μία πρόκληση, μπορεί να είναι και ότι καλύτερο έχετε κάνει στην επαγγελματική σας ζωή. Σύμφωνα με το LinkedIn, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Business Review και διεξήχθη σε άτομα που επιχείρησαν να αλλάξουν καριέρα μετά την ηλικία των 45 ετών, το 82% τα κατάφερε και το 87% ήταν χαρούμενο ή πολύ χαρούμενο που έκανε την αλλαγή.

Με την κατάλληλη στοχοθεσία, προτεραιότητες, πλάνο δράσης, υπομονή, επιμονή και ανθεκτικότητα, μπορείτε να διεκδικήσετε τη δουλειά που σας γεμίζει ικανοποίηση και πληρότητα. Εκείνη τη δουλειά που θα είναι τόσο ηθικά και συναισθηματικά ανταποδοτική, που θα ξεχνάτε ότι είναι δουλειά.

«Κάνε τη δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μία μέρα στη ζωή σου». Σωκράτης